Dr.Claudiu Lupascu- INTERVIU MEDIAFAX- partea a II-a

chirurgie implant dentar

Mediafax: Cu cat s-au scumpit serviciile stomatologice in ultimii ani?

Dr. Claudiu Lupascu: Nu putem sa vorbim de o crestere a preturilor, mai degraba de o stagnare, comparativ cu anii 2007-2008.

Imediat dupa intrarea in UE preturile materialelor si echipamentelor pe care le foloseam s-au dublat. Firmele distribuitoare au o politica comuna pe teritoriul UE si nu tin seama de puterea noastra de cumparare. Un medic dentist roman plateste de cele mai multe ori mai mult decat colegii lui nemti pentru aceleasi materiale folosite (piata mai mica, transport, risc valutar etc.). Exista si varianta Made in China dar rezultatele in stomatologie sunt strans legate de calitatea aparaturii si materialelor folosite. Dupa acest soc preturile au crescut atunci cu aproximativ 20%.

In perioada 2008- 2014 preturile au stagnat. Pentru servicii similare cu anii trecuti preturile au ramas aceleasi. Criza a afectat si sectorul nostru. Numarul de cabinete inchise a fost depasit doar de numarul medicilor, tehnicienilor si asistentilor din stomatologie plecati din tara!

Cu toate acestea perceptia cresterii preturilor vine mai degraba de la o diversificare a serviciilor prin introducerea de tehnologiii noi si alte standarde de calitate care au patruns cu preturi mai mari. Acum putem face lucruri pe care acum 5 ani nu credeam ca putem sa le facem, dar acestea vin cu pretul lor. Tehnologiile de varf n-au fost niciodata ieftine! Reconstuctii osoase complexe, manipularea factorilor de vindecare, predictibilitate in implantologie, calitate verificata cu microscopul in endodontie, previzualizarea rezultatului protetic in estetica dentara inainte de a te apuca de lucru (Digital Smile Design) etc., toate astea si multe altele au intrat in practica noastra de zi cu zi.

Mediafax: La cat este evaluata piata serviciilor stomatologice din Romania?

Afacerile companiilor din acest do­meniu au de­pasit pragul de 100 milioane de euro, in anul 2013, de la 78 milioane de euro in 2008, anul premergator crizei finan­ciare, potrivit cifrelor Registrului Co­mer­tului. Piata stomatologica este fragmentata, cu peste 3.700 de firme, cifra de afaceri medie a unei com­panii de servicii stomatologice a fost de 30.000 de euro, anul trecut, in crestere cu 30% fata de 2008.

Mediafax: Analizati o extindere in afara Bucurestiului?

Dr. Claudiu Lupascu: Vorbeam mai devreme de turism medical. Exista si sub forma aceasta in care pacienti romani din toate colturile tarii vin in clinica LLL Dental in cautarea unor solutii la probleme complexe care pe plan local nu le pot rezolva.

O extindere in afara Bucurestiului  este posibila doar in orasele mari care exista si forta de munca calificata. Nu e de conceput o extindere int-o zona defavorizata nici in conditiile in care se pot face proiecte cu fonduri europene in care 85% din imprumut este nerambursabil si poti oferi servicii la distanta. Am putea da ca exemplu un laborator dentar robotizat care primeste amprente in format digital si realizeaza lucrari dentare CAD CAM din cele mai complexe pe care le poate oferi clientilor  pe o raza de pana la 100 km. Teoretic o “mina de aur”. Practic in Romania de astazi acest gen de proiect este, din pacate, sortit esecului datorita imposibilitatii gasirii fortei de munca calificate care sa aiba si flexibilitatea necesara.

Mediafax: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta medicii stomatologi din România?

Dr. Claudiu Lupascu: Principala problema cu care se confrunta intreaga ”industrie” stomatologica din Romania ultimilor ani este lipsa fortei de munca calificate! Recunoasterea diplomelor in UE si campanii neintrerupte de racolare a personalului medical catre slujbe mai bine platite in strainatate a creat o penurie de forta de munca calificata.

Dupa terminarea studiilor o asistententa medicale devine performanta dupa minim un an de munca in domeniu. Scoala le trimite in campul muncii nepregatite, doar cu cunostiinte generale, fara aplicabilitate directe, practica. Facem eforturi pentru pregatirea lor, si in momentul in care sunt competitive profesional pleaca sa munceasca in strainatate.

Pentru medici situatia este si mai dificila deoarece procesul de formare dureaza mai mult si este foarte costisitor! In domeniul nostru o carte cu material stiintific de actualitate ajunge sa coste cateva sute de euro (250-600euro). Daca vrem sa atingem standardele de varf din domeniu cursurile in strainatate sunt obligatorii deoarece invatamantul romanesc acopera doar partea teoretica a procedeelor si tratamentelor clasice. Chiar luna trecuta un vechi colaborator si prieten m-a anuntat ca pleaca in Anglia pentru o oferta de “nerefuzat”( 7000 Lire sterline/luna).

O problema conexa este impozitarea exagerata a muncii! Nu putem avea medicina performanta facuta de medici platiti prost! Si nu putem avea salarii competitive (macar la jumatate) cu nivelul salariilor din Europa cu nivelul actual de impozitare a muncii. Scaderea CAS-ului este o masura buna dar insuficienta.

Mediafax: Estimari pentru acest an si pentru 2015 in ceea ce priveste afacerile LLL Dental si piata.

Dr. Claudiu Lupascu: Piata serviciilor stomatologice in ansamblu cred ca are o prognoza de crestere rezervata. Manifesta tendinte divergente. Nevoile reale ale populatiei Romaniei sunt uriase datorita acumularii lor inclusiv in perioade de tranzitii si crize nesfarsite. Pe de-o parte valorile si principiile educationale occidentale difuzeaza catre mediile romanesti. Un rol deosebit il are diaspora. Pe de alta parte apetitul romanilor pentru cheltuieli este in continuare foarte scazut. Pentru cabinetele medii cred ca urmeaza un an de stagnare sau chiar de scadere usoara.

In crestere vor fi doar cabinetele de elita care pot furniza pacientilor tratamente calitativ superioare orientate pe stabilitate pe termen lung si solutii acolo unde majoritatea spun: nu se poate.

Pentru LLL Dental speram sa mentinem trendul de crestere sustinuta de peste 20% a cifrei de afaceri atragand cazurile complexe, dificile din tara dar si din strainatate.

In primavara demaram constructia unei clinici in centrul Bucurestiului al carui proiect este facut sa raspunda principiilor ergonomice amanuntite ale stomatologiei moderne in concordanta cu functiunile urmarite.

Mediafax: Evolutie nr. Angajati in ultimii 3 ani.

Dr. Claudiu Lupascu: In 1994 cand a fost infiintata firma LLL Dental eram angajati 3 medici: Dr.Minodora Lupascu (mama) Dr.Manuela Lupascu (sotia) si eu, Dr. Claudiu Lupascu, atat! A fost o realizare cand am angajat prima asistenta. Dupa aproximativ 2 ani am fost zece (3 medici, 3 asistente, 2 tehnicieni, 2 pe departamentul dministrativ) si cam pe aici am stat in perioda 1997-2008. Acum, la sfarsitul anului 2014, suntem o adevarata echipa formata din 28 de angajati.

La inceputul anului 2015 asteptam cel putin inca 3 noi colegi.

Sursa articol –> Mediafax

Dr. Claudiu Lupascu medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar,
Data articol: 27 ianuarie 2015
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te