MOLARUL DE MINTE. CAND TREBUIE EXTRAS? INTERVIU DR.CLAUDIU LUPASCU

Posted by:

Revista Farmacia Ta: Molarul de minte. Cand trebuie extras?

Dr.Claudiu Lupascu: Nu sunt cele mai utile masele, pentru ca nu ajuta la mestecat, cauzeaza deseori probleme, mai ales dureri, dar, cu toate acestea, nu este recomandat sa renuntati la molarii de minte inainte de a incerca sa-i tratati. Si asta mai ales daca este vorba despre molarii de minte inferiori.

Sigur ati auzit in jurul dumneavostra multe persoane care se plangeau ca au ori au avut probleme cu molarii de minte- de la disconfort si durere la molarii inclusi in gingie sau care inghesuie restul dintilor de pe arcada. Este drept, molarii de minte nu se numara printre cei mai utili dinti ai nostri. In majoritatea cazurilor, cresc stramb sau se cariaza foarte repede, din cauza ca maxilarul s-a micsorat de-a lungul evolutiei omului. Mai mult, oamenii de stiinta spun ca este posibil ca generatiile viitoare sa nu aiba deloc molari de minte. Asta in conditiile in care, in zilele noastre,deja aproximativ 35% dintre oameni se nasc fara acestia.

Intai tratament, apoi extractie

Pana atunci insa, este bine sa stiti ce sa faceti daca aveti sau veti avea probleme cu unul sau mai multi molari de minte si in ce situatii este indicata extractia acestora. Este important sa retineti ca nu trebuie extras orice dinte cu probleme, ci doar aceia care nu pot beneficia de niciun tratament. Iar aceasta regula este valabila si pentru molarii de minte doar daca sunt cariati, provoaca dusreri sau daca, din cauza pozitiei, deranjeaza ceilalti dinti. La majoritatea oamenilor, molarul de minte se cariaza des si din cauza ca nu-si indeplineste functia, respecyiv masticatia, dar si pentru ca e slab mineralizat.

Este drept insa ca accesul la molarii de minte pentru tratament este ingreunat de pozitionarea acestora si, de cele mai multe ori, devine imposibila tratarea lor, asa ca se recurge la extractie.

Dr. Claudiu Lupascu: Sfatul meu este sa nu renuntati la molarii d10505529_675960742491833_4099785785278660132_ne minte decat daca, intr-adevar va creeaza probleme. Si sustin aceasta recomandare cu si mai multa tarie in cazul extractiilor molarilor de minte inferiori, atunci cand pacientul trebuie sa cunoasca riscul legat de prezenta nervului alveolar inferior in vecinatatea radacinilor molarilor. Lezarea accidentala a acestui nerv poate duce la afectarea sensibilitatii unei portiuni din buza inferioara. In ceea ce priveste extractiile propriu-zise, recomand extractiile atraumatice, deoarece lezeaza cel mai putin osul si tesuturile moi din jurul dintelui.

Daca totusi ajungeti sa aveti una sau mai multe extractii de molari de min

te, atunci sigur va vor fi utile sfaturile de mai 1551679_675960745825166_3544864960711119452_njos:

 •  pastrati compresele sterile peste locul extractiei cat este recomandat (1-2 ore)
 • igiena se pastreaza doar clatind usor cu apa de gura cu clorhexidina, din a doua zi
 • puteti manca dupa 2 ore de la extractie daca a trecut efectul anesteziei, dar cu grija sa nu intre resturi alimentare in plaga
 • evitati efortul fizic si alimentele fierbinti sau prea reci care pot produce hemoragie
 • puteti ajuta vindecarea gingiei cu geluri speciale.

 

 

2

Comments

 1. Secu Simona  martie 28, 2016

  Fumatul face rău la implant? Pot fuma dacă am adaos de os?

  reply
  • Dr. Claudiu Lupascu  martie 29, 2016

   Fumatul, prin nicotina si ceilalti produsi toxici, are efecte negative sistemice dar si locale cand vine vorba de vindecarea plagilor. Chiar daca procedura chirurgicala s-a efectuat corect, se pot observa diferente statistice in aparitia complicatiilor in procesul de vindecare. Din aceasta cauza microchirurgia pentru implanturi si boli parodontale este realizata cu rezerve in cazul marilor fumatori (peste un pachet pe zi). Va recomandam cu tarie si in cunostinta de cauza sa va lasati de fumat! Se poate! Fumatul face mult rau!
   Nu cred ca fumatul va impiedica sa beneficiati de implanturi dentare dar trebuie sa fiti pregatiti sa compensati printr-o igiena mai riguroasa, detartraje mai dese pentru ca perioada de vindecare sa fie mai scurta. Vom folosi mai multe materiale (os artificial,etc) compensator la vindecarea ingreunata prin transformarea osului artificial in osul dumneavoastra cu randament mai mic. Impreuna vom optimiza rezultatul si vom institui un program de mentinere a implanturilor dentare functionale o perioada foarte indelungata.

   reply

Add a Comment


4 × 4 =

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.