Tomografie dentara (Computer tomograf CT)

Tomografia dentara este o investigatie tot mai frecvent folosita in stomatologia moderna, atat pentru diagnosticarea afectiunilor stomatologice, cat si pentru stabilirea planului de tratament, monitorizarea acestuia si urmarirea procesul de vindecare postoperational. Datorita numeroaselor sale avantaje, inclusiv timpul de scanare rapid si iradierea scazuta, tomografia computerizata are o gama larga de aplicatii in medicina dentara, de la implantologie si ortodontie pana la endodontie si parodontologie.

rx radiologie panoramica

Ce este tomografia computerizata?

Tomografia computerizata este o investigatie imagistica non-invaziva cu ajutorul careia se obtin imagini tridimensionale ale structurilor dentare, tesuturilor inconjuratoare, cailor nervoase si regiunii cranio-faciale. Datorita formei conice a fasciculului de raze X, este necesara o singura rotatie in jurul capului pacientului pentru a capta imaginile necesare din unghiuri diferite. Investigatia nu presupune o pregatire speciala, nu este dureroasa si va veti putea relua activitatile normale imediat dupa efectuarea acesteia. [2]

Care sunt avantajele tomografiei computerizate a dintilor

Care sunt avantajele tomografiei computerizate a dintilor

Tomografie dentara CB-CT permite inregistrarea structurilor mandibulare si maxilare intr-o singura captura realizata de un fascicul conic de raze X. Imaginea este reconstruita fara distorsiuni, mariri, micsorari si suprapuneri, permitand astfel masuratori precise ale relatiilor dintre tesuturi. Cantitatea de radiatii este de pana la 400 de ori mai mica decat la tomografia axiala conventionala.

Voxelii sunt unitatile de informatie volumetrica a caror dimensiune caracterizeaza claritatea imaginilor obtinute. Tomografiile facute de noi cu ajutorul Pax Duo 3D Plus au voxelul de 0,8mm, adica echivalentul ultra full HD. Este o rezolutie de patru ori mai buna decat cea a aparatelor folosite acum in Romania!

FOV-ul (Field Of View) reprezinta volumul anatomic total prins in captura tomografiei. Pax Duo 3D Plus, aparatul cu care este dotata clinica noastra, poate selecta automat un FOV variabil in functie de zona de interes. Acest aparat pentru tomografii dentare este conceput special pentru nevoile suplimentare de detaliu din implantologie, dar si medicul dentist  specializat in endodontie poate sa solicite un FOV de 5/5, iar specialistul in ortodontie poate cere un FOV de 3 ori mai mare. Este important deoarece putem regla dimensiunea imaginii, dar mai ales putem selecta doza de radiatii strict necesara. 

Aparatul nostru este optimizat pe zona de interes in medicina dentara, senzorul de dimensiuni uriase permitandu-i sa inregistreze toata anatomia de interes intr-o singura captura, cu timp de expunere si cantitate de radiatii minime! Softul din componenta EZ3D PROFESIONAL PLUS este motorul formarii imaginilor 3D. El permite masuratori complexe de distante, suprafete si volume. De asemenea masoara densitatea osoasa si poate simula inserarea implanturilor dentare. In orice fel de sectiune imaginabila, toate amanuntele sunt redate cu acuratete pe tomografia dentata.

Cand este indicata tomografia computerizata a dintilor?

In clinica noastra, la LLL Dental, in protocolul standard al tratamentelor prin implanturi dentare este si o tomografie dentara!  Imagistica 3D (CT-ul dentar) pentru medicul specialist in implantologie permite, inainte de operatia de inserare a implanturilor dentare, aprecierea formei, dimensiunilor crestei alveolare, osului disponibil, precum si densitatii acestuia. 

In functie de acesti parametri se aleg implanturile dentare (dimensiunea lor), forma implanturilor dentare (conica, cilindrica etc.), dimensiunea spirelor, pasul acestora etc. Alegerea corecta, in functie de cantitatea si calitatea osului maxilarelor, a tipului de implant dentar potrivit este, poate, chiar mai importanta decat alegerea intre firmele producatoare de implanturi dentare (a marcii).

Tomografiile ne sunt folositoare in:
  • Vizualizarea tridimensionala a anatomiei dintilor, cu evidentierea exacta a numarului si traiectului canalelor radiculare; 
  • Identificarea eventualelor fracturi si leziuni ale dintilor la nivelul radacinilor; 
  • Evaluarea proceselor de resorbtie de la nivelul radacinilor dintilor; 
  • Planificarea si evaluarea pre-chirurgicala a tratamentului, pornind de la informatii exacte.

Computerul Tomograf cu Fascicul Conic este un instrument indispensabil in stabilirea diagnosticului, realizarea planului si aplicarea tratamentului si in domeniul chirurgiei.

 

Tomografia dentara aduce avantaje chirurgiei dentare prin:
  • Stabilirea pozitiei tridimensionale a dintilor in cadrul structurilor alveolare si relatia cu structurile vecine; 
  • Vizualizarea 3D a tesuturilor dure si moi, ceea ce inlesneste planificarea interventiilor de  chirurgie maxilo-faciala
  • Localizarea si evaluarea dintilor inclusi sau semiinclusi sau a eventualelor formatiuni patologice;
  • Evaluarea proceselor de resorbtie de la nivelul radacinii dintilor; 
  • Evaluarea structurilor osoase si stabilirea densitatii osoase; 
  • Evaluarea ATM (articulatiei temporo-mandibulare); 
  • Urmarirea procesului de vindecare postoperational.
ct

Cum se face tomografia computerizata dentara?

Dupa cum am mentionat mai sus, investigatia este una foarte simpla si rapida. Singurul lucru pe care va trebui sa-l faceti inainte va fi sa indepartati toate obiectele metalice (bijuterii, ochelarii, agrafe etc.) care ar putea afecta calitatea imaginilor. 

Veti fi indrumat sa stati in picioare sau asezat pe un scaun (in functie de tipul de scaner utilizat) si veti fi pozitionat astfel incat zona a carei examinare se doreste sa fie centrata in fascicul. Vi se va cere apoi sa ramaneti nemiscat in timp senzorul aparatului se roteste in jurul dumneavoastra. O scanare a intregii cavitati orale si a structurilor dentare poate dura, de obicei, intre 20 si 40 de secunde.[2]

Detalii

Cat costa un CT dentar?

Cat costa o tomografie computerizata dentara depinde de dimensiunea zonei examinate. Pretul unui CT dentar in Bucuresti poate varia si de la o clinica la alta. La LLL Dental, pretul unei tomografii computerizate dentare este de 900 de lei. Pentru mai multe detalii despre pretul unei tomografii dentare, consultati lista de tarife pentru serviciile oferite de clinica noastra stomatologica din Bucuresti, disponibila aici.

Intrebari frecvente

  • Care sunt contraindicatiile CT-ului?

    Tomografia dentara nu are contraindicatii absolute. Totusi, fiind vorba de o investigatie imagistica ce utilizeaza raze X, se recomanda luarea anumitor precautii in cazul femeilor insarcinate si a celor care alapteaza, precum si in cel al copiilor.[1][2]

  • De cate ori pe an se recomanda CT-ul?

    Tomografiile dentare se pot efectua ori de cate ori este necesar, insa doar la recomandarea medicului specialist. Frecventa acestora depinde de starea de sanatate orala a pacientului. 

    Tomografia dentara ofera imagini detaliate ale cavitatii bucale si este un instrument indispensabil in diagnosticarea a numeroase afectiuni stomatologice, stabilirea planului de tratament si monitorizarea tratamentului. De asemenea, are avantajul unei expuneri mai mici la radiatii in comparatie cu tomografia clasica si permite obtinerea unor imagini de inalta definitie, intr-un timp foarte scurt, cu disconfort minim pentru pacient. 

    Daca aveti nevoie de o tomografie dentara in Bucuresti, va asteptam la LLL Dental. Dispunem de propriul serviciu de radiologie dentara, dotat cu tehnica de ultima generatie, folosim cu strictete accesoriile de protectie radiologica si ne mandrim cu o echipa bine pregatita in tainele stomatologiei, care va va ajuta sa beneficiati de tratamentul potrivit. Nu uitati – un zambet frumos este, mai intai de toate, unul sanatos. 

Bibliografie:

[1] „What to Expect If You Need to Have an X-Ray.” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/what-is-an-x-ray-1192147. Accessed 30 Aug. 2022.

[2] RSNA. „Dental Cone Beam CT.” Radiologyinfo.org, 2022, www.radiologyinfo.org/en/info/dentalconect. Accessed 30 Aug. 2022.

[3] Venkatesh, Elluru, and Snehal Venkatesh Elluru. „CONE BEAM COMPUTED TOMOGRAPHY: BASICS and APPLICATIONS in DENTISTRY.” Journal of Istanbul University Faculty of Dentistry, vol. 51, no. 0, 17 Nov. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5750833/, 10.17096/jiufd.00289. Accessed 30 Aug. 2022.

clinic@llldental.ro

Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2, 020898

formular de programare
contact
formular de programare