AMALGAMUL DENTAR : UN RISC PENTRU SANATATE?

Posted by:

CE ESTE AMALGAMUL DENTAR ?

Milioane de oameni au plombe din amalgam dentar. In continuare voi raspunde unor intrebari foarte raspandite legate de amalgamul dentar.
Amalgamul de argint a fost cel mai folosit, dar si cel mai bun material de plombe, in ultimii 150 de ani.
Este o facut dintr-o combinatie de metale care include argintul, mercurul, cuprul, zincul si alte metale in cantitati foarte mici. Amalgamul a fost folosit datorita faptului ca rezista mai bine decat materialele moderne. Amalgamul face fata uzurii si in zonele supuse timp indelungat eforturilor mecanice sustinute (zonele de contact dintre masele). Deloc de neglijat este si faptul ca este mai putin costisitor!
Atunci de ce nu se mai foloseste atat de mult in ultimii ani? Acum exista materiale care imita perfect din punct de vedere estetic dintii naturali si, tot mai des, se ridica urmatoarea intebare:

AMALGAMUL DENTAR ESTE SIGUR PENTRU SANATATE?

Ingrijorari au aparut datorita prezentei mercurului in amalgam, care este extrem de toxic.
In anul 2009 FDA a evaluat studiile facute pana la acea data si a declarat ca nu exista motive pentru interzicerea amalgamului de argint, pentru uz uman, peste varsta de 6 ani.
Dar nu s-a incheiat totul atunci. In urma unor cercetari mai recente i s-a cerut FDA sa-si reconsidere pozitia.

DE CE ESTE FOLOSIT MERCURUL?

Datorita mercurului, materialul de plomba este, la inceput, intr-o faza usor modelabila si poate fi presat in cavitatea provocata de caria dentara. Dupa cateva minute acest amestec de metale se intareste puternic si va rezista fortelor masticatiei.

DE CE ATATA INGRIJORARE FATA DE MERCUR?

Mercurul este un metal care exista ca lichid la temperatura ambientala, dar poate ajunge usor gaz prin incalzire. Toti suntem expusi prin aer, apa, alimente etc.
Ingrijorarile s-au amplificat atunci cand s-a observat o crestere cumulativa a mercurului in carnea de peste oceanic, ca rezultat al poluarii. Combustibilii au degajat prin ardere cantitati imense de mercur in aer. Toxicitatea mercurului depinde de cantitatea acumulata in organism. Astfel nivelul crescut de mercur poate da anxietate, iritabilitate, oboseala exagerata, pierderea memoriei, dureri de cap, etc.
Controversa legata de plombele din amalgam de argint pleaca de la intrebarea “cat de mult mercur elibereaza plombele?” si “cat din acesta se absoarbe in organism?”. In trecut se credea ca plombele cu mercur sunt inerte si ca acesta nu se elibereaza deloc.

In ultimii ani teste complexe au dovedit ca aceste presupuneri au fost gresite. Se elibereaza mult mercur atunci cand se pun plombele, dar si cantitati mici de vapori odata cu uzura lor. Aceste cantitati sunt mici, dar suficient de mari ca toti dentistii sa poarte echipamente de protectie atunci cand lucreaza cu amalgam si sunt obligati sa aiba filtre speciale inclusiv la canalizare pentru a preveni poluarea.

SA MAI FOLOSIM AMALGAMUL DENTAR  PENTRU PLOMBE NOI?

In conditiile in care ne dorim sa evitam tot ce e toxic, trebuie sa evaluam cu ce poate fi inlocuit!
Avem alternative. Astfel, in zonele cu solicitari mecanice reduse, sunt foarte potrivite materialele compozite, care rezolva si partea estetica a problemei. In zonele posterioare putem folosi materialele compozite, dar cu rezerva faptului ca nu au rezistenta amalgamului. O solutie excelenta sunt incrustatiile ceramice, din zirconiu sau chiar metalice. Incrustatiile sunt plombe facute in laboratorul dentar, cimentate in cavitatile provocate de carie. Refac anatomia dintelui si functia lui.

SA SCHIMBAM PLOMBELE VECHI?

Daca mercurul este considerat nociv si in canalizare… atunci cum sa-l mai pastram in gura?!..
E bine sa-l inlocuim cu plombe din material compozit sau, mai bine, in zonele laterale, cu incrustatii. Va recomandam sa schimbati plombele din amalgam de argint dar, obligatoriu, cu protectia data de diga dentara si cu succiune aer/apa puternica.
S-a terminat o era, pentru un excelent material al vremurilor trecute!

0

Add a Comment


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.