Control stomatologic periodic: Importanta si beneficii

tanara la control dentist

De ceva timp, am descoperit, atat in ceea ce ne priveste pe noi, adultii, cat si pe copiii nostri, ca prevenirea problemelor de sanatate este mai rentabila decat tratarea lor, si din punct de vedere financiar, si din punct de vedere al timpului si energiei dedicate tratamentului si recuperarii. Facem cure de vitamine, folosim siropuri si probiotice pentru imunitate, ne angajam in tot felul de activitati sportive si proceduri corporale. Ne propunem sa ocolim raceala si gripa, problemele cardiovasculare si hepatice, deteriorarea sistemului osos, caderea parului sau aparitia ridurilor.

Insa pentru mentinerea unei igiene orale riguroase si pastrarea starii de sanatate a cavitatii bucale, putini pacienti sunt, din pacate, dispusi la asemenea eforturi. Noi, medicii stomatologi, recomandam controale de rutina la fiecare sase luni, pentru evaluarea starii de sanatate a danturii si cavitatii orale, in general. Insa nu multi sunt cei ce ard de nerabdare sa se urce pe scaunul dentistului fara vreo urgenta care sa oblige la asta.

Acest tip de comportament lipsit total de componenta preventiei este unul foarte pagubos, atat pentru sanatate, cat si pentru buget. In momentul in care avem o urgenta stomatologica, riscurile de deteriorare a starii noastre de sanatate trec dincolo de cavitatea bucala. Se cunosc deja legaturile stranse intre igiena orala deficitara si riscurile de aparitie a problemelor cardiovasculare, de exemplu. Iar un studiu facut la Universitatea din Birmingham a scos la iveala faptul ca pacientii care sufera de boli renale cronice si parodontoza sunt expusi unui risc mai ridicat de deces decat cei care sufera numai de boli renale cronice.

Un paradox care apare in aceasta relatie aproape inexistenta cu medicul dentist este frica de durere, adica: nu mergem la stomatolog pentru ca ne e frica de durere, insa controalele de rutina nu dor, ci puseele acute ce necesita interventiile in urgenta. Dimpotriva, un control de rutina ar trebui sa fie o bucurie, gratie potentialului sau ridicat de a detecta problemele inca in faza incipienta, atunci cand pot fi tratate cu costuri rezonabile si cu un nivel de stres foarte scazut sau chiar absent.

In ce consta un control de rutina?

Un control stomatologic de rutina va incepe cu anamneza, adica vom discuta despre istoricul tau medical, tratamentele pe care le urmezi, dar si eventualele simptome care te supara. Aceasta prima etapa a controlului va fi urmata de o examinare a cavitatii bucale pe parcursul careia se va verifica daca exista sau nu semne ale unei afectiuni stomatologice si se va evalua starea generala de sanatate a dintilor si gingiilor, precum si cea a igienei orale. De asemenea, in cazul in care ai lucrari dentare, le vom verifica pentru a stabili daca sunt necesare anumite reparatii si reconditionari.

In functie de ce anume se constata in cursul acestei examinari si de simptomele care prezinti, ti se poate recomanda si realizarea unei radiografii dentare. Dupa examenul clinic, se va continua cu o igienizare profesionala a cavitatii bucale: detartraj, air flow si periaj profesional. Pentru un plus de protectie, se poate realiza si un tratament de fluorizare a dintilor.

La final, vom discuta despre constatarile facute si, daca este cazul, ce proceduri se vor efectua in viitor si cand va avea loc urmatoarea noastra intalnire.[1]

Cat de des se face un control de rutina?

In general, se recomanda efectuarea unui control dentar de doua ori pe an, chiar si in lipsa vreunui simptom. Frecventa acestor controale poate varia insa de la un pacient la altul, in functie de starea sanatatii sale orale, dar si de alti factori. 

Un fumator, de exemplu, care prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta anumite afectiuni, va trebui probabil sa-si viziteze dentistul mai des. Este si cazul pacientilor cu un istoric familial de afectiuni stomatologice, dar si al celor care, din diverse motive, nu isi pot ingriji corect dintii si gingiile.[1] Un raspuns exact iti vom putea oferi doar dupa o intalnire fata in fata.

Cu ce te poate ajuta un control de rutina

dentist fluorizarea dintilor

Aceste controale ne permit sa luam masurile necesare pentru a preveni problemele care pot aparea la nivelul cavitatii orale, dar si sa depistam eventualele semne de alarma in timp util. Iata cu ce poate ajuta un control de rutina in care ar trebui facuta o igienizare a danturii:

Poate preveni bolile gingivale

Bolile gingivale apar, de regula, din cauza acumularii de placa bacteriana, acea pelicula incolora, subtire si lipicioasa care se formeaza constant pe suprafata dintilor nostri si care, daca nu este indepartata prin periaj dentar zilnic, se va transforma in tartru. Prin igienizarea dentara profesionala realizata se indeparteaza atat placa bacteriana, cat si tartrul, eliminandu-se deci principala cauza a bolilor gingivale. 

Poate preveni aparitia complicatiilor cardiovasculare

Bacteriile din placa patrund prin gingii in fluxul sangvin si adera la peretii vaselor de sange, formand cheaguri.  Prin depistarea la timp a eventualelor probleme gingivale si luarea masurile necesare pentru le trata, prevenim de fapt si dezvoltarea unor astfel de complicatii. 

Poate preveni pierderea dintilor

Pe masura ce placa bacteriana avanseaza spre radacina dintelui, osul care il sustine pe acesta incepe sa se deterioreze si, in timp, poate provoca pierderea dintelui. O igienizare regulata a danturii impiedica fenomenul, prevenind astfel distrugerea structurii dintelui si a tesuturilor inconjuratoare.

Poate descoperi o carie de care nu stiai, o carie pe care n-ai observat-o pana atunci

Cariile dentare nu sunt tot timpul usor de depistat. O carie abia formata, o carie interdentara, nu provoaca intotdeauna simptome si, chiar si pentru un medic stomatolog, poate fi dificil de observat cu ochiul liber. Este si motivul pentru apelam la radiografii dentare atunci cand consideram ca este necesar. Acest lucru ne permite sa stabilim mai repede un diagnostic si sa incepem sa tratam problema. Tratamentul inceput astfel, din timp, va fi mai rapid, mai putin costisitor si nu exista riscul ca dintele sa fie pierdut.

Poate descoperi chiar semne de cancer oral

Cancerul oral este o problema tot mai frecventa, din pacate, responsabila pentru aproximativ 150.000 de decese in fiecare an. Si asta pentru ca 2/3 dintre pacienti sunt diagnosticati cu aceasta boala in stadii destul de avansate. Controlul stomatologic periodic permite identificarea semnelor acestei afectiuni din timp.

Prin urmare, sa mergi o data la sase luni la dentist nu-i un moft, nici o tactica a stomatologilor „sa-ti ia banii”. Deci, din contra, vei cheltui mai mult atunci cand deteriorarea starii de sanatate orale te va trimite de urgenta la medic. Si abia atunci va deveni dureros.

Dr. Claudiu Lupascu medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar

Bibliografie: 

  1. Hamilton, Victoria. “Do You Really Need a Dental Checkup Every 6 Months?”, WebMD, 23 Aug. 2021, www.webmd.com/oral-health/features/dental-checkup-every-6-months. Accessed 14 Feb. 2023.

Dr. Claudiu Lupascu medic specialist in Implantologie, Parodontologie, Stomatologie Generala, Radiodiagnostic Dentar,
Data articol: 23 mai 2016
4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

programează-te