Fatete dentare

Fatetele dentare sunt un element de actualitate in practica stomatologiei estetice. Acestea sunt niste foite fine din ceramica ce se aplica pe fata vizibila a dintilor, cu predilectie a celor frontali. Rezultatele tratamentelor cu fatete dentare dau satisfactie maxima, obtinandu-se un zambet alb, stralucitor, cu dinti frumos aliniati.

zambete femeie

Ce sunt fatetele dentare?

Dinti drepti, simetrici, corect proportionati, albi – toate acestea reprezinta caracteristici ale acelui zambet frumos pe care cu totii ni-l dorim. Uneori, pacientii nostri au nevoie de ajutor pentru a-l putea obtine si, multumita esteticii dentare, exista mai multe solutii la care pot apela. Una dintre cele mai rapide metode prin care poate fi corectat aspectul dintilor consta in aplicarea de fatete dentare. Se poate opta pentru fatete dentare ceramice sau fatete dentare din compozit. Mai exista, de asemenea, si fatete din zirconiu.  

Indiferent de materialul din care sunt realizate, rolul acestora este de a imbunatati aspectul dintilor. Sunt considerate alegerea perfecta pentru persoanele care isi doresc o solutie rapida si eficienta la problemele cosmetice ale danturii.

4,9
+840 de recenzii reale în Google pentru Clinica LLL Dental

Pacienții noștri au evaluat pozitiv experiențele pe care le-au avut la clinica noastră. Le poți verifica direct în Google.

Profită de avantajele LLL:
  • medici buni – de 3 generații, creăm zâmbete sănătoase
  • garanție pentru fiecare lucrare
  • inovație – cele mai noi tehnologii și proceduri
  • totul într-un loc – laborator dentar propriu și radiologie dentară/CT
Calea Mosilor, Nr. 296, Bloc 46, Scara C, Parter, Bucuresti, Sector 2

Formular de Programare

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Cand sunt recomandate fatetele dentare?

  • 1

    Dinti fisurati sau fracturati doar la nivelul coroanei dentare (fara implicarea radacinii sau a unei portiuni mari din coroana dentara); fisurile din smalt se coloreaza in timp, devin inestetice si creeaza pacientului disconfort atunci cand acesta consuma lichide si alimente reci sau fierbinti;

  • 2

    Malpozitii  dentare usoare si moderate (inghesuiri sau spatieri);

  • 3

    Dinti cu malformatii  congenitale (forma de tarus etc.);

  • 4

    Dinti cu coloratii nedorite;

  • 5

    Dinti cu obturatii mari, debordante, ce genereaza disconfort estetic etc.

dentist lucrand cu freza dentara
In unele cazuri, poate fi necesara aplicarea fatetelor dentare doar pe unul sau doi dintre dinti

In general, se opteaza insa pentru acoperirea tuturor dintilor din zona frontala. 

Alternative pentru fatete dentare sunt:

  • coroane sau lucrari estetice din ceramica pe suport metalic sau zirconiu;
  • aparate dentare ortodontice care aduc dintii in pozitia corecta pe arcade.

Coroanele sunt mai groase decat fatetele si acopera toata suprafata dintelui; sunt folosite, de obicei, pentru a repara dintii grav afectati. In unele cazuri, pentru fixarea coroanelor va fi nevoie si de un implant dentar, al carui rol este acela de a inlocui radacina unui dinte pierdut.[2] Aparatele dentare vor ajuta la corectarea pozitiei dintilor, dar rezultatele nu apar imediat.

Care sunt avantajele fatetelor dentare?

  • 1

    Avantajul fatetelor dentare consta in obtinerea unor rezultate estetice excelente cu o atitudine conservatoare fata de dinti, necesitand o preparatie minim invaziva, superficiala. 

  • 2

    Pentru defecte minore in zona frontala, fatetele dentare ceramice pot  fi o solutie rapida si eficienta pentru corectarea lor, iar forma si culoarea dintilor vor fi imbunatatite semnificativ.  

    Fatetele dentare pot elimina defectele unui singur dinte sau pot acoperi mai multi dinti, creand astfel un aspect vizual estetic superior pentru intregul zambet.

  • 3

    Este una dintre cele mai putin invazive proceduri dentare, asa ca nu este necesara o perioada de odihna sau recuperare. Nu necesita nici ingrijire speciala. Este suficienta mentinerea unei bune igiene orale, adica periajul corect si regulat al dintilor, folosirea apei de gura si controalele stomatologice periodice. Nu trebuie uitata nici importanta curatarii interdentare. 

  • 4

    Sansele ca acestea sa se deterioreze sunt mici.

femeie cu periuta de dinti zambind
Respectarea anumitor recomandari poate prelungi durata de viata a fatetelor dentare
  • Renunta la obiceiuri proaste precum mestecarea unor obiecte dure (pixuri, gheata etc.), rosul unghiilor sau deschiderea ambalajelor cu dintii; 
  • Mesteca alimentelor dure cu dintii din spate;
  • Evita consumul de cafea, ceai, vin rosu sau alte lichide ori alimente ce pot pata dintii; 
  • Foloseste o gutiera daca obisnuiesti sa scrasnesti din dinti sau sa ii inclestezi.
Cat costa aplicarea fatetelor dentare individual sau pentru toata gura?

Cat costa aplicarea fatetelor dentare individual sau pentru toata gura?

Pretul fatetelor dentare poate varia in functie de complexitatea lucrarii, precum si de tipul si calitatea materialelor folosite. De exemplu, pretul aplicarii unei fatete dentare pe un singur dinte va fi mai mic decat daca vei dori sa corectezi aspectul tuturor dintilor vizibili. 

Tarifele practicate la clinica noastra stomatologica din Bucuresti pot fi consultate aici.

De ce sa alegi sa iti aplici fatete dentare la clinica LLL Dental?

La LLL Dental, in cabinete stomatologice dotate si amenajate la standarde inalte, te asteapta o echipa bine pregatita in tainele stomatologiei. Ne mandrim cu traditia noastra de familie si cu experienta acumulata in cei peste 60 de ani de activitate a celor trei generatii de medici dentisti care ne reprezinta. 

Laboratorul de tehnica dentara realizeaza fatete dentare din material ceramic foarte rezistent, prin ardere in cuptor la temperatura foarte inalta, iar aplicarea pe dinti si cimentarea se face prin intermediul unui sistem adeziv complex si rezistent.

Pentru fatetele noastre, folosim ceramica Emax, combinatie perfecta dintre estetica de varf si rezistenta. Este disponibila intr-o gama larga ce culori, ceea ce ne permite sa te ajutam sa obtii dinti cu aspect natural. Exista si varianta folosirii fatetelor din compozit. Indiferent de tipul de fatete ales, te vom ajuta sa alegi culoarea potrivita pentru a avea acel zambet frumos si natural pe care ti-l doresti. 

Recomandarea noastra este ca, inainte de aplicarea fatetelor, sa se efectueze un detartraj si o albire profesionala deoarece fatetele vor avea o culoare asemanatoare cu cea a restului dintilor tai.

Preferam sa lasam rezultatele sa vorbeasca pentru noi, asa ca, daca vrei sa vezi ce efect poate avea aplicarea fatetelor dentare asupra zambetului tau, acceseaza pagina noastra de cazuri stomatologice. Vei gasi acolo suficiente imagini inainte si dupa proceduri. 

 

Scopul aplicarii fatetelor dentare este acela de imbunatati aspectul dintilor. Din punct de vedere al esteticii dentare, este una dintre cele mai rapide solutii la care se poate apela pentru a obtine rezultate vizibile. Te asteptam la clinica noastra pentru a discuta despre optiunile disponibile si modul in care poti obtine zambetul dorit.

Garanția fațetelor dentare

LLL Dental îți oferă avantajul de a te bucura de un zâmbet frumos, sănătos și încrezător pe termen lung. Toate lucrările protetice, inclusiv fațetele dentare, sunt garantate de specialiștii noștri. Totuși, pentru a beneficia de garanție, trebuie să te prezinți la controalele dentare periodice, să menții igiena orală acasă și să respecți indicațiile primite în cabinet. Fațetele dentare se vor înlocui gratuit pe perioada garanției (1 an), iar pacienții au posibilitatea de a opta pentru prelungirea acesteia contra cost. Garanția se pierde automat în cazul loviturilor, accidentelor sau traumatismelor.

Etapele aplicării fațetelor dentare

Principalul avantaj al fațetelor dentare este acela că îți readuc zâmbetul pe buze într-un timp cât mai scurt. În plus, dinții tăi vor rămâne albi, fără colorații sau pete inestetice. Fațetele dentare sunt perfect compatibile cu țesuturile din jur, sunt rezistente și nu necesită o atenție specială, diferită față de o rutină corectă de îngrijire pentru dinții naturali. Drumul către zâmbetul mult dorit este ușor de parcurs și, așa cum spuneam, destul de rapid. Iată care sunt etapele detaliate ale fațetelor dentare:

Etapa 1: Vizita la stomatologie

În prima etapă vom purta o discuție. Tu ne vei povesti despre așteptările și dorințele tale, iar noi îți vom prezenta, în detaliu, tipurile de fațete dentare. Ne punem de acord și alegem împreună forma și culoarea potrivită cu întreaga fizionomie, dar nu înainte de a analiza cu atenție nevoile specifice cazului tău clinic. Tot la prima întâlnire ți se va comunica și prețul fațetelor dentare. Acesta variază în funcție de numărul dinților care au nevoie de o îmbunătățire.

Etapa 2: Simularea zâmbetului

Cu ajutorul tehnologiilor moderne, în a doua etapă, se va realiza o simulare pentru noul tău zâmbet. Practic, ai posibilitatea de a-ți previzualiza dantura prin intermediul imaginilor furnizate de un soft special. Se pot face modificări sau mici ajustări, până când se ajunge la o variantă finală.

Etapa 3: Prima probă

În următoarea etapă, te poți privi în oglindă, purtând fațetele de probă. Va trebui să analizezi cu atenție felul în care se simt și arată dinții tăi pentru a merge mai departe. Dacă totul decurge conform așteptărilor, înseamnă că urmează să mai faci doar câțiva pași către destinația finală: zâmbetul la care ai visat întotdeauna.

Etapa 4: Aplicarea fațetelor dentare

Procesul de aplicare al fațetelor dentare poate fi împărțit în 3 pași simpli:

  • Șlefuirea dinților – Se îndepărtează o cantitate mică de smalț pentru a crea spațiu fațetelor dentare;
  • Realizarea fațetelor dentare – Fațetele dentare se realizează în laborator, iar în tot acest timp, vei purta fațete dentare provizorii, cele pe care le-ai probat în etapa a treia. Dinții piliți înainte de fațete devin ușor sensibili în contact cu alimentele sau lichidele, deci au nevoie de protecție;
  • Cimentarea – Odată ce fațetele definitive sunt gata, acestea se vor cimenta cu ajutorul adezivilor speciali, într-o singura ședință.

La final, nu îți rămâne decât să te bucuri de noua imagine a zâmbetului tău: dinți albi, perfect aliniați, fără defecte de formă sau volum.

Tipuri de fațete dentare

Dacă vrei să-ți pui fațete dentare în București, atunci te așteptăm la clinica LLL Dental. În funcție de propriile nevoi și preferințe, poți opta pentru fațete ceramice sau fațete din zirconiu. Deși sunt realizate din materiale diferite, ambele oferă același rezultat, un zâmbet îmbunătățit, gata să fie privit și admirat. Cum există o întreagă discuție referitoare la fațetele dentare din ceramică vs zirconiu, e important să cunoști câteva detalii despre fiecare în parte:

  • Unii pacienți optează pentru fațete dentare Emax. Acestea sunt realizate integral din ceramică presată, fiind apreciate pentru naturalețe. Imită foarte bine dintele natural și nu se decolorează în timp. Sunt translucide și oferă numeroase opțiuni de culoare.
  • Pentru estetică, rezistență și durabilitate sunt apreciate și fațetele din zirconiu. Acestea sunt recomandate mai ales atunci când deja există pe arcadă alte lucrări realizate din același material. De asemenea, sunt potrivite pentru pacienții care au nevoie de o resaturare amplă și rezistentă.

Cât rezistă fațetele dentare?

Printre avantajele fațetelor dentare se numără și rezistența. Cu o îngrijire adecvată, te poți bucura de noua imagine a zâmbetului tău chiar și mai bine de 20 de ani. Fațetele nu se decolorează în timp, iar riscul ca acestea să se ciobească sau să se deterioreze poate fi redus în 3 pași simpli: controale regulate, igienă orală corespunzătoare și atenție.

Tehnologii folosite

Grație tehnologiilor moderne, fațetele dentare se realizează cu precizie, potrivindu-se perfect cu fizionomia pacienților. Simularea viitorului zâmbet se face cu ajutorul unui soft special, în baza măsurătorilor și fotografiilor realizate în cadrul consultației. Potrivirea exactă este posibilă datorită tehnicii CAD CAM. După amprentarea digitală, se creează un model 3D. Acesta este folosit pentru a proiecta fațetele dentare cât mai precis și rapid.

Dezavantajele fațetelor dentare

Nu există dezavantaje relevante în privința fațetelor dentare, dar se recomandă ca pacienții să țină cont de 2 aspecte importante:

  • Fațetele dentare nu se pot repara. În cazul în care, din diferite motive, se sparg, se ciobesc sau se fracturează, fațetele se vor înlocui. Totuși, dacă te ferești de traumatisme, șansele de a ajunge în acest punct sunt destul de mici.
  • Pentru a crea spațiu fațetelor dentare, se șlefuiește o cantitate mică de smalț. Procedura este ireversibilă.

Contraindicații fațete dentare

Deși fațetele dentare sunt indicate pentru a corecta dinții cu diferite defecte, există și câteva contraindicații, precum:

  • Carii dentare netratate;
  • Obturații voluminoase;
  • Dinți cu diferite anomalii;
  • Bruxism;
  • Parodontoză;
  • Dinți slăbiți;
  • Dinți devitalizați (fără nerv) – în acest caz se recomandă coroanele dentare.

Programează o consultație și vom alege un plan de tratament potrivit nevoilor tale! În cazul cariilor, de exemplu, se pot aplica fațete după finalizarea tratamentului specific.

Întrebări frecvente

  • Fațetarea dinților este dureroasă?

    Deși, înainte de aplicarea fațetelor, se șlefuiește o cantitate mică din smalțul dentar, procedura este considerată a fi minim-invazivă. Se realizează sub anestezie locală, iar pacientul beneficiază de tot confortul de care are nevoie.

  • Fațetele dentare se pot dezlipi?

    În cazuri destul de rare, fațetele dentare pot cădea, dar se cimentează rapid, în cabinet. E important ca acestea să rămână intacte. Atunci când se ciobesc sau se fisurează, fațetele se înlocuiesc.

  • Cum se întrețin fațetele dentare?

    Fațetele dentare se îngrijesc zilnic, prin periaj, apă de gură și ață dentară. E important să respecți regulile de igienă orală și să ajungi de două ori pe an la controalele periodice. Evită pasta de dinți cu particule abrazive și ferește-te de alimentele crocante sau mult prea dure!

  • Fațetele dentare conduc la retragerea gingiilor?

    Nu. Fațetele dentare aplicate corespunzător nu pot cauza retracție gingivală.

  • Fațetele dentare se pot caria?

    Nu se pot caria, dar pe fondul igienei orale deficitare, pot apărea carii sub acestea, pe suprafața dintelui natural. De aceea, se insistă asupra periajului și controalelor regulate.

  • Cât costă fațetele dentare?

    Costul se calculează în funcție de numărul fațetelor de care pacientul are nevoie. Prețul pentru o singură fațetă dentară este de 2000 RON.

programează-te